האם יצירה של בינה מלאכותית מוגנת בזכויות יוצרים?

עו"ד מוטי כהן

25/03/2025

מאמרים חדשים באתר

פסק דין חדש: פוסט מועתק זה לא "השראה" – זו הפרת זכויות יוצרים

Leonardo_Phoenix_09_A_clean_and_polished_illustration_of_a_vin_3

כששתי מילים עולות 100,000 ₪ – פסק דין תקדימי בתחום זכויות היוצרים

רוצה לקבל למייל את המגזין "עניין רוחני"?

שיתוף המאמר

בימים האחרונים קיבלנו תשובה חדה וברורה לשאלה הזו מבית המשפט הפדרלי לערעורים בוושינגטון DC. הערעור שהגיש ד"ר סטיבן ת'אלר נדחה, לאחר שניסה לרשום זכויות יוצרים על יצירה בשם A Recent Entrance to Paradise – יצירה שנוצרה באופן מלא על ידי מערכת בינה מלאכותית שפיתח, ללא כל התערבות אנושית.

פסק הדין מאשר את עמדת הערכאה הקודמת, וקובע כי לפי הדין האמריקאי, רק יצירות שנוצרו על ידי בני אדם יכולות להיות מוגנות בזכויות יוצרים. האלגוריתם, כך מסתבר, עדיין לא מוכר כמחבר משפטי.

המשמעות עבור יוצרים, אנשי שיווק, כותבים ומעצבים

אם אתם משתמשים בכלי בינה מלאכותית ליצירת תוכן, תמונות, עיצובים או טקסטים – חשוב להבין את ההשלכות המשפטיות. כאשר היצירה נוצרה באופן אוטומטי על ידי בינה מלאכותית, ללא תרומה יצירתית ממשית מצדכם, ייתכן שהיא כלל לא תהיה מוגנת בזכויות יוצרים.

במילים פשוטות: כל אדם אחר יכול להעתיק, לשכפל או לערוך את היצירה הזו – מבלי לבקש רשות ומבלי שתוכלו לתבוע בגין הפרת זכויות יוצרים.

פסק הדין שניתן בארצות הברית משקף מגמה משפטית ברורה, שעשויה להשפיע גם על מערכות משפט אחרות, ובוודאי מעוררת שאלות עמוקות לגבי גבולות היצירתיות בעידן של מערכות אוטונומיות.

טיפים מעשיים לשימוש נכון בכלי בינה מלאכותית –

כדי לשמור על זכויותיכם ולפעול בהתאם לחוק, הנה שלושה עקרונות חשובים שכל יוצר תוכן צריך להכיר:

  1. שלבו תרומה אנושית ממשית
    ערכו, שכתבו, תכננו קומפוזיציה, הוסיפו רעיון. כל פעולה אנושית שמייצרת ערך מוסף ליצירה יכולה לתמוך בזכאות להגנת זכויות יוצרים.
  2. שמרו תיעוד של תהליך היצירה
    רישום של השלבים, ההחלטות, הגרסאות – כל אלו עשויים להוות ראיה לכך שמדובר ביצירה אנושית בשיתוף עם טכנולוגיה, ולא תוצר אוטומטי של מכונה.
  3. הימנעו מהתבססות על AI ככלי יחיד
    השתמשו בבינה מלאכותית כאמצעי עזר, לא ככלי שמחליף את עבודת היצירה. ככל שהתרומה האנושית משמעותית יותר, כך גדלה ההגנה המשפטית האפשרית.

למה זה חשוב דווקא עכשיו?

כיום אין עדיין חקיקה ברורה שמתייחסת ליצירות שנוצרות באופן חלקי או מלא על ידי בינה מלאכותית. המחוקק משתרך מאחור, ובינתיים – חוסר הוודאות עובד לרעת היוצרים. דווקא עכשיו חשוב להבין את הגבולות, ולפעול באופן שמגן עליכם.


כמובן, אם אתם עוסקים בתחומים יצירתיים ומשתמשים בבינה מלאכותית כחלק מהעבודה – אני ממליץ לתאם שיחת ייעוץ עם עורך דין זכויות יוצרים או עורך דין בינה מלאכותית, על מנת להבין מה מותר ומה אסור, אילו פרקטיקות נחשבות בטוחות, וכיצד להגן על עצמכם בהתקשרויות חוזיות מול עובדים, ספקים או לקוחות.


זקוקים לייעוץ משפטי אישי?
אשמח לסייע בהבנת ההשלכות המשפטיות של יצירה באמצעות AI, ניסוח חוזים, שמירה על זכויות יוצרים והגנה על התוכן שלכם בעידן של טכנולוגיה מתקדמת. צרו קשר כאן

שיתוף המאמר

עורך דין מוטי כהן

מעניק ייעוץ משפטי שוטף ליזמים, חברות, עסקים, אמנים ויוצרים מכל התחומים, בנושאי קניין רוחני – לרבות חוזי עבודה, חוזים מול לקוחות וספקים, ייעוץ משפטי בנושא אינטרנט (עריכת תקנון, מדיניות פרטיות ותנאי שימוש), רישום סימני מסחר, הגנה על סודות מסחריים ומידע עסקי ועוד.

עוד מאמרים בנושא דיני אינטרנט זכויות יוצרים

פסק דין חדש: פוסט מועתק זה לא "השראה" – זו הפרת זכויות יוצרים

כששתי מילים עולות 100,000 ₪ – פסק דין תקדימי בתחום זכויות היוצרים

לפעמים, תמונה אחת שווה 70,000 ש"ח 📸

דילוג לתוכן