NFT – מה זה ? ומה ההשלכות המשפטיות של הטכנולוגיה?

עו"ד מוטי כהן

31/03/2021

מאמרים חדשים באתר

הורדה (1)

משפיעני רשת: היבטים משפטיים שחשוב להכיר

moti_cohen_A_professional,_modern_design_showcasing_the_conce_5d2f7c37-2efa-4fc0-aef6-9c4bc005d6e3

מדריך משפטי לאתרי מכירות – 2024

רוצה לקבל למייל את המגזין "עניין רוחני"?

שיתוף המאמר

על האמן שמכר עבודה דיגיטלית ב-69 מיליון דולר כבר שמעתם?

לאחרונה עלה לכותרות האמן beeple   (מייק וינקלמן), שמעלה לאינטרנט ,מזה שנים, יצירה דיגיטלית אחת בכל יום. הוא יצר עבודה שנקראת "5,000 הימים הראשונים"  שכוללת קולאז' של 5,000 דימויים שונים שלו . מרחוק התמונה נראית כמעין פסיפס, אולם הפורמט הדיגיטלי מאפשר לעשות zoom in  ולראות כל אחת מהעבודות באופן מפורט וחי. וינקלמן הציע את היצירה למכירה באמצעות טכנולוגיית NFT,  והיא נמכרה בבית המכירות הפומביות כריסטיז' ב- 69 מיליון דולר – המכירה השלישית בהיקפה של אמן חי,  אחרי דייויד הוקני וג'ף קונס. כן, מה שאתם שומעים, נרכש קובץ (jpeg  או PNG , אינני בטוח..) בכמעט 70 מליון דולר. הרוכשים אמרו כי היו מוכנים לשלם אפילו סכום גבוה יותר, וזאת מאחר שמדובר באבן דרך בתולדות האמנות בכלל והאמנות הדיגיטלית בפרט, ועל כן הערך של העבודה עשוי עוד להאמיר.

במקביל, התחילה תופעה של מכירת "רגעי ספורט" כמו NBA Top-Shot –  אשר מאפשרת לאוהדים ואספנים לרכוש את הרגעים הגדולים של ליגת הכדורסל, וזאת גם כן באמצעות טכנולוגיית NFT. הטכנולוגיה לא פסחה על תחום המוזיקה – קינגס אוף ליאון  הלהקה הראשונה אשר שיחררה אלבום בפורמט החדש, על תחום העיתונות  (מאמר העיתונות הראשון שניתן לרכוש כ-NFT)  ואפילו עולם הפיצריות.

ברשת קיימות פלטפורמות אשר מוכרות אמנות דיגיטלית בפורמטים שונים , וביניהם NFT, אחת מהידועות שביניהן היא mintable  .

אבל מה זה בעצם NFT ?

ובכן, ראשי התיבות הם-  Non Fungible Token

Token –  – יחידת ערך אחת.

Non fungible – דבר שלא ניתן להחלפה / המרה, יחיד מסוגו. כפי שיצירת אמנות מקורית היא יחידה מסוגה – יש רק מונה ליזה אחת אמיתית, גם אם אמן אחר יצייר אחד לאחד את היצירה היא לא תהיה זהה.

זאת בניגוד למטבעות רגילים – אפשר להמיר שטר של 20 שקלים, בעשרים מטבעות של שקל והערך לא ישתנה. גם ביטקוין אינו יחיד מסוגו וניתן להחלפה.

כיצד נוצרת הייחודיות והחד-פעמיות? באמצעות טכנולוגיית בלוק-צ'יין, שיוצרת קידוד יחיד ושונה שלא ניתן לשכפל או להעתיק. המסחר באמצעות הבלוק צ'יין מתועד וניתן לראות מה הפעולות שבוצעו בפריט מסוים. כמו כן, ניתן להוכיח בעלות ביצירות מקודדות, עובדה אשר חשובה במיוחד לאספנים ולסוחרים.

הטכנולוגיה מאפשרת ליצור קידוד לפריטים מסוגים שונים – קבצים תמונה, וידאו, סאונד ואף לפריטים בעולם הפיזי. והחשיבות שלה ליוצרים היא בכמה היבטים –

  • היא מאפשרת ליצור 'קטלוג' של עבודות דיגיטליות, במספר עותקים מוגבל מעין limited edition , שיוצר ייחודיות ומעלה את הערך של היצירה. בתור אמנים תוכלו לתת ערך חדש ומיוחד לקהל שלכם.
  • נוצר אפיק חדש לרווח על ידי מכירת NFT וזאת במקביל למכירה בפלטפורמות המוכרות.
  • ניתן לקבוע וליצור מנגנונים שמשלמים תמלוגים ליוצר בכל מכירה עתידית של מוצר, כך שהיוצר לא מאבד אחיזה ושליטה עם המכירה הראשונה אלא זוכה לתמלוגים קבועים גם בהמשך. כך האמן ירוויח מעליית ערך עתידית של העבודה.

אבל מה המשמעות המשפטית של NFT? כיצד היא רלוונטית עבור יוצרים מתחומים שונים?

  1. עליך לוודא כי ניתנה לך הרשות מבעלי הזכות ליצור NFT- למשל, מוזיקאים מתקשרים עם לייבלים או חברות הפקה על מנת שיפיצו את המוזיקה שלהם בפלטפורמות שונות. יצירת NFT  היא שימוש חדש ונפרד מהשימושים המקובלים, ולכן ללייבל אין בהכרח זכות ליצור ולסחור ב-NFT. יש לעגן בחוזה בין הצדדים האם מותר ללייבל ליצור NFT. דבר זה נכון גם ביחסים בתוך הלהקה ובכלל בין בעלי הזכויות השונים ביצירה מוזיקלית. שימו לב שנכון לעכשיו נראה שיש פוטנציאל כלכלי גבוה בזכות ליצור ולסחור נ-NFT (וזאת לצד סיכון גבוה אשר נובע מאי- וודאות ואף חשש מ'בועה' שנוצרה).

בשינויים הנדרשים, הערה זו נכונה ליצירות מכל התחומים – קולנוע, צילום, טלויזיה ועוד.

לכן מומלץ להתייעץ עם מומחה בתחום ולהבין את המצב המשפטי.         

2. חשוב להדגיש כי באחריות אדם שיוצר NFT לוודא כי זכויות היוצרים של החומרים בבעלותו, או שיש לו אישור להשתמש בהם. כך למשל אם אתה יוצר וידאו עם סאונד, יש לוודא כי יש אישור לשימוש גם בדימויי הוידאו וגם בעבודת הסאונד. נדגיש שבטרם מכירה של NFT, מומלץ לוודא שלא חלה כל מגבלה על מכירה של הפריט המסוים. למשל מוזיקאי אשר בהסכם בלעדיות עשוי להיות מנוע למכור בעצמו NFT. כך גם עשויה להיות מניעה על עובד בתוך ארגון. יש לבדוק כל מקרה לגופו. מקור ההגבלות יכול להיות חוזה שהיוצר מחויב אליו, הדין הכללי וכיוב'.

3. דגש חשוב במיוחד – קודם כל, אנא אל תראו במאמר זה המלצה להשקעה ב-NFT. התחום נמצא בחיתוליו, אי הוודאות רבה וכמו שהבועה מתנפחת כך היא עלולה להתפוצץ למשקיעים ולגרום לאבדן רווח חלקי, או מלא. מה שמאפיין את התחום הוא של-NFT  שום ערך בפני עצמו, מלבד הערך שהרוכש ייחס לו. באתרים מסוימים כמו של NBA top shot, יש תנאי שימוש מסודרים, אך המצב לא כך בכל הפלטפורמות. גם כאן יש לעיין מראש ולהבין מה האפשרויות העומדות בפניכם כרוכשים.

4. בעלות ב-NFT  אינה זהה לבעלות ביצירה! – חשוב מאד, גם אם רכשתם עבודה בפורמט NFT, עדיין אין בידיכם את זכויות היוצרים אשר מאפשרים לעשות פעולות שונות ביצירה כמו פרסום , העתקה, שידור יצירה נגזרת וכיוב'. אל תבלבלו בין הדברים. שימו לב איזה זכויות מוקנות לכם בעת הרכישה ופעלו לפיהם.

5. מקרה של אבדן או ירידת ערך של היצירה – היצירה שעליה מבוסס ה-NFT  עלולה להיפגע בדרכים שונות – להיהרס על ידי כח עליון, לסבול מבלאי, להיאבד וכד'. כמו כן עשויה להיות תביעה או מחלוקת בתחום זכויות היוצרים שתפגע ביצירה. לכן בכל עסקה יש לקחת בחשבון סיכונים אפשריים , לגלם אותם בסך השיקולים וכמובן לתמחר אותם.

Photo by Launchpresso on Unsplash

שיתוף המאמר

עורך דין מוטי כהן

מעניק ייעוץ משפטי שוטף ליזמים, חברות, עסקים, אמנים ויוצרים מכל התחומים, בנושאי קניין רוחני – לרבות חוזי עבודה, חוזים מול לקוחות וספקים, ייעוץ משפטי בנושא אינטרנט (עריכת תקנון, מדיניות פרטיות ותנאי שימוש), רישום סימני מסחר, הגנה על סודות מסחריים ומידע עסקי ועוד.

עוד מאמרים בנושא דיני אינטרנט זכויות יוצרים

משפיעני רשת: היבטים משפטיים שחשוב להכיר

מדריך משפטי לאתרי מכירות – 2024

זכויות יוצרים ובינה מלאכותית – החלטה תקדימית

דילוג לתוכן