מה תמצאו במאמר:
– על תקנון אתר אינטרנט
– 7 טיפים משפטיים נוספים חשובים לאתרים אינטרנט
תקנון אתר אינטרנט – הקדמה
לכל עסק או מיזם פיזיים יש אתר אינטרנט. כמובן, שהרבה עסקים היום קיימים רב אונ-ליין, כך שגם הם מתבססים על אתר אינטרנט. אתם משקיעים המון משאבים, זמן ומחשבה בתכנון כיצד לבנות אתר מוצלח שישרת את המטרות האישיות או העסקיות שלכם. יחד עם זאת, בדרך כלל ההיבטים המשפטיים נדחקים לפינה. לעיתים מחוסר מודעות או מתוך חששות שונים.
לכן, כדאי שיהיה לצדכם עורך דין לדיני אינטרנט, שבקיא בפרטים ויוכל להכווין אתכם בהתאם לחוק.
במאמר הזה אתן לכם 7 טיפים משפטיים חשובים לכל אתר אינטרנט.
כיום 'חלון הראווה' של כל עסק, עמותה, חברה או מוסד תרבות הוא במידה רבה דיגיטלי. אתר האינטרנט שלו, או עמוד עסקי ברשתות החברתיות. למעשה חלק גדול מקהלי היעד פוגשים אתכם בפעם ראשונה באמצעות אתר האינטרנט.
לכן, חשוב להיות מודעים לחובות המשפטיות, לכללים ולהנחיות שכרוכות בהפעלת האתרים.
בתהליך המורכב של בניית עסק אונליין, חשוב מאד שתקבלו ייעוץ וליווי משפטי. כזה שיעזור לכם לבנות את העסק בצורה חוקית. חבל מאד, (ולפעמים גם יקר מאד) לגלות בדיעבד ואחרי השקעת משאבים מרובה כי העסק נבנה על יסודות רעועים ואף לא חוקיים שדורשים בנייה מחדש. מה גם שאולי תאלצו לדאוג למיתוג, עיצוב ופרסום מחדש.
לכן, ריכזתי עבורכם.ן, בין אם אתם יזמים בתחילת דרכם או בעלות עסק וותיק ומבוסס –
7 עצות וטיפים משפטיים חשובים לניהול אתר אינטרנט:
- בחירת שם הדומיין – נתחיל בהתחלה, ובפעולה שנדמה שהיא טכנית בלבד – בחירת שם לעסק או ליוזמה ובחירת שם הדומיין. למעשה אתם מבססים את עיקר המיתוג והשיווק על השם. מן הסתם תשקיעו משאבים רבים בפרסום שיווק ומיתוג. לכן חשוב שתבחרו שם מותר לשימוש. יכול לקרות מצב לדוגמא, שהשם שתבחרו יגרום להפרת זכויות. אז אתם עלולים לקבל דרישה לשינוי או הסרה של הדומיין. דוגמא נוספת, ייתכן שקיים עסק בעל שם דומה ואז אתם חשופים לתביעה בגין עוולות אחרות – כמו הטעיה או גניבת עין. לכן כבר בשלב זה של תכנון ובניית העסק התייעצו עם מומחה לתחום קניין רוחני ודיני אינטרנט.
- תקנון ותנאי שימוש – התקנון הוא למעשה החוזה בין מפעילי האתר לבין הגולשים. הוא קובע את 'כללי המשחק', את האסור והמותר, בין בעל האתר לבין הגולש. לכל אתר דגשים ומאפיינים משלו, שנגזרים ממהות האתר. חשוב למשל לראות האם נמכרים מוצרים, כרטיסים או שירותים. האם נאספים פרטים אודות הגולשים? האם יש מעורבות בתוכן מצד הגולשים ועוד. במקרה של מחלוקת או סכסוך, חוזרים אל הוראות התקנון ( ונזכור שהתקנון גם כפוף להוראות החוק) ובודקים מה הוסכם בין הצדדים. במקרים מסוימים אף מומלץ לאפשר גלישה באתר רק לאחר הסכמה לתנאיו, על ידי סימון 'וי' או 'קראתי והסכמתי'. בדרך זו מוודאים שהגולש קרא ואישר את התקנון. דוגמאות לאתרים כאלה הם אתרים שמוכרים אלכוהול שמותר רק מגיל 18, אתרים עם תוכן לבוגרים ועוד.
למה אסור להעתיק תקנון אתר?
- לכל עסק מאפיינים ייחודיים משלו. כל אתר פועל אחרת, מספק שירותים אחרים ומועד לסיכונים משפטיים שונים. לכן מומלץ מאד להשקיע ולנסח תקנון שיקיף את מלוא הצרכים של העסק שלכם.
- תקנון נחשב יצירה מוגנת לפי חוק זכויות יוצרים, ולכן העתקתו מאתר אחר אסורה ואף עלולה לעלות מאד ביוקר, לא הייתם רוצים להתבע על עשרות אלפי שקלים סתם כך, לא?
3. שמירה על פרטיות ומאגרי מידע – בחוק הגנת הפרטיות ובתקנות אבטחת מידע, נקבעות חובות מסוימות שנוגעות לאיסוף מידע אודות גולשים ולחובות גילוי מצד בעלי האתר או העסק. כעקרון, כאשר אוספים פרטים על משתמשים/גולשים, חלות על בעל האתר חובות. למשל –
א. חובת גילוי ומסירת מידע אם משתמש באתר מבקש זאת.
ב. רישום מאגר מידע במקרים מסוימים
ג. התקנת אמצעי אבטחת מידע באתר
ד. עריכת נהלי אבטחת מידע, הרשאות גישה ומסמכים נוספים.
לכן, אל תסתפקו בתקנון, אלא פרסמו באופן גלוי ונגיש באתר מדיניות פרטיות שמפרטת בדיוק איזה מידע נאסף באתר, מה עושים אתו, באילו מקרים עשויים להעביר אותו הלאה וכד'.
4. שמירה על זכויות יוצרים – לאחר שהשקעתם אלפי שקלים בבניית אתר, עיצוב והטמעה של תכנים רבים ומושקעים, אתם בהחלט צריכים ומעוניינים להגן על ההשקעה. חשוב שתדעו כי התוכן, עיצובים, תמונות, איורים וכל יצירה אחרת באתר שלכם מוגנים לפי חוק זכויות יוצרים ואסורים להעתקה. מהצד השני, הקפידו בעצמכם להימנע מהפרת יצירות של אחרים. זאת ועוד, אם גולשים רשאים להעלות תוכן או תמונות לאתר שלכם, אתם כמפעילים עלולים להיות אחראים ולכן חשוב להסדיר את הנושא היטב – גם מול ספקים חיצוניים שבונים את האתר ומעצבים אותו וגם מול משתמשים באתר. בהקשר הזה חשוב להיוועץ עם עורך דין מומחה לדיני זכויות יוצרים. מדובר בנושא מורכב ואף דינאמי לאור ההתפתחות של הפלטפורמות הדיגיטליות השונות.
5. לשון הרע – בעל עסק דיגיטלי עשוי להיות אחראי לתוכן פוגעני שגולשים מעלים, למשל – לשון הרע. ישנם מספר מנגנונים שבאים להגן על מפעיל האתר, אחד מהם נקרא "הודעה והסרה" –כלומר שאם גולש נתקל בתוכן פוגעני הוא מופנה לכתובת אי-מייל שמטרתה לקבל פניות בנושא. במקביל, על מפעיל האתר מוטל לברר את הפניה ולטפל בה בהקדם.
6. מכירת מוצרים – כאשר באתר מתבצעות מכירות של שירותים או מוצרים, חלה חובה לקבוע בתקנון הוראות שהולמות את חוקי הגנת הצרכן והתקנות הנלוות. למשל – הוראות בנוגע לאחריות, כללי ביטול עסקה, הוראות באשר לאספקת המוצרים ומשלוחים, מחירים ומבצעים ועוד. אדגיש שוב – מה שרשום באתר הוא מה שמחייב אתכם מול הלקוח, ואי-הקפדה על ניסוח נכון עלולה לפגוע בכם כלכלית.
בנושא זה חלות חובות וכללים לפי סיווג המוצרים ושירותים, לכן נדרש להבין ולהגדיר מהם בדיוק המוצרים והשירותים שישווקו באתר.
7. נגישות אתר – על בעל אתר חלה חובה להנגיש את האתר לבעלי מוגבלויות. פעולות אלו כוללות אפשרות להגדלת גופנים, שינוי ניגודיות באתר, הקראת טקסט ועוד. במקרים מסוימים בעל האתר יהיה פטור מהנגשה, וזאת אם החוק מחריג אותו מכך. בעל אתר שלא מנגיש את האתר, עשוי למצוא עצמו חשוף לתביעות משפטיות. לכן מומלץ להתייעץ – בטרם פרסום האתר – עם עו"ד בתחום.
ישנם נושאים נוספים שדורשים התייחסות ( דואר זבל למשל), כאמור אין שני אתרים זהים ועל כן נדרשת בחינה ותשומת לב לתוכן ולפעולות שמתבצעות בכל אתר ולנסח את התקנון ותנאי השימוש בהתאם.
שימו לב, ישנם תובעים 'סדרתיים' שמגישים אינספור תובענות ייצוגיות בנושא הנגישות. בסופו של דבר מגיעים אתם לפשרה, אולם היא כרוכה בתשלום פיצוי נכבד, ובהחלט עדיף להימנע מכך.
לסיכום – איך לצמצם סיכונים משפטיים באתר האינטרנט?
אם אתם בתהליך של בנייה או עריכה של אתר, אתם מוזמנים לפנות ולהתייעץ.
התקנון ותנאי השימוש הם תשתית חשובה שתגן עליכם משפטית.
עוד מוזמנים לעיין באתר וללמוד מתוך התוכן הקיים.
משרדי מלווה יזמים, עסקים וחברות ,
054-5445429
אין לראות במידע לעיל יעוץ משפטי, אלא הנחיות וקווים מנחים לפעולה.
קרדיט דימוי-