מאמר זה מכוון לאנשי חינוך, שכחלק מעבודתם נעזרים במהלך ההוראה ביצירות שונות.
שאלה נפוצה היא – האם מותר לי כאיש/אשת חינוך להשתמש ביצירות שונות במהלך ההוראה? למשל להשמיע שיר, לצלם סיפור או שיר ולחלק לתלמידים, להציג קטעים מתכניות טלוויזיה או סרטים, להראות ציורים מפורסמים במצגת?
כלל האצבע בחוק קובע כי רק לבעלי היצירה מותר להשתמש בה למטרות שונות. אולם חוק זכויות יוצרים קובע חריג שנקרא "שימוש הוגן" לפיו –
"שימוש הוגן ביצירה מותר למטרות כגון אלה: לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה, דיווח עיתונאי, הבאת מובאות, או הוראה ובחינה על ידי מוסד חינוך."
סעיף ה"שימוש ההוגן" מציין למעשה חריגים לכלל ויוצר איזון בין זכויות הבעלים לבין מטרות חברתיות חשובות אחרות. הוא קובע מטרות אשר מצדיקות שימוש ביצירות, גם לא על ידי בעליהן ואם השימוש עומד בדרישות הסעיף אזי לא יחשב הפרה.
כפי שאנחנו רואים מצוין בו במפורש " הוראה ובחינה על ידי מוסד חינוך". ראשית יש להדגיש כי לא כל מקום שמלמדים בו יחשב 'מוסד חינוך'. בית ספר, גן ילדים או מוסד השכלה גבוהה נחשבים מוסד חינוך. אולם במקרים אחרים, לדוגמא – מורה פרטי, חוג, תנועת חינוך לא פורמאלית – נצטרך לבדוק כל מקרה לגופו.
שימו לב, כי לא די בכך שהשימוש יהיה למטרת חינוך. סעיף 19(ב) קובע כיצד נבחן האם השימוש היה הוגן-
לצורך בחינה של הוגנות השימוש ביצירה לעניין סעיף זה, יישקלו, בין השאר, כל אלה:
(1) מטרת השימוש ואופיו;
(2) אופי היצירה שבה נעשה השימוש;
(3) היקף השימוש, מבחינה איכותית וכמותית, ביחס ליצירה בשלמותה;
(4) השפעת השימוש על ערכה של היצירה ועל השוק הפוטנציאלי שלה.
כלומר, לא כל שימוש ביצירה יחסה תחת חריג 'שימוש הוגן'. לדוגמא, יתכן שצילום כמה עמודים מספר יהיה מותר לצורך הוראה, אך אם מורה יחליט לצלם ספר שלם ולחלק עותקים לתלמידים, הדבר יחשב כהפרה. כך גם שימוש מסחרי, גם אם יעשה במסגרת מוסד חינוך לא יחשב כנראה שימוש הוגן. השמעת שיר בכיתה לצורך הוראה תהיה מותרת, אולם הורדת שיר מהאינטרנט וצריבה שלו על דיסקים עשויה להיות בעייתית..
דבר נוסף שחשוב לציין בהקשר זה – סעיף 29 לחוק מתיר ביצוע פומבי של יצירות במסגרת פעילות חינוכית (שימו לב – לא רק למטרת הוראה או בחינה, אלא גם עבור טקס יום זיכרון, טקסי סיום ועוד) והוא מתיר למעשה הופעות מוזיקליות של תלמידים, העלאת מחזות או הופעות מחול, וזאת בתנאי שההופעה מתקיימת בפני אנשים אשר קשורים לבית הספר – תלמידים, מורים הורים וכיוב' ולא באופן מסחרי כמובן. הצגת יצירה קולנועית מותרת רק למטרת הוראה או בחינה.
לסיום כמה כללי אצבע –
- אם יש ספק, אין ספק – אם אינכם בטוחים אם השימוש מותר, עדיף להתייעץ ולקבל חוות דעת מבוססת שתגן עליכם מפני תביעה.
- קרדיט – כאשר משתמשים ביצירה – ציינו קרדיט, באופן ובדרך המקובלת – זוהי דרישה שנוספה בפסיקה, וציון הקרדיט הוא קריטריון נוסף לבחינה האם השימוש היה הוגן ומותר. בנוסף, בהיבט הכבוד וההערכה ליוצר זוהי דרישה מינימלית ומתבקשת.
- כדי שהשימוש יחשב הוגן, התייחסו בכבוד ליצירות, השתמשו בהם למטרה החינוכית בלבד והשתדלו להשתמש באופן מצומצם הנדרש למטרה הלימודית.
- כיום קל יחסית לאתר עבודות שאין עליהן זכויות יוצרים או שהן מותרות לשימוש – למשל פרויקט "גוטנברג" או פרויקט בן יהודה. חיפוש מהיר באינטרנט של creative commons או royalty free יניב תוצאות רבות של אתרים בהם יש עבודות מותרות לשימוש, רק שימו לב לאותיות הקטנ8ות…
*מאמר זה אינו מהווה יעוץ משפטי פרטני