זכויות יוצרים ומידע משפטי ליוצרי תוכן

עו"ד מוטי כהן

28/12/2020

מאמרים חדשים באתר

kaleidico-7lryofJ0H9s-unsplash

זכויות יוצרים בשאלות מספרים או מחוברות לימוד

9645435189_32282abc3b_w

איך להשתמש בתמונות בלי להפר זכויות יוצרים – 8 עצות חשובות ! – עדכון 2024

רוצה לקבל למייל את המגזין "עניין רוחני"?

שיתוף המאמר

תחום יצירת התוכן מתפתח צובר תאוצה בשנים האחרונות. אתו גם עולות שאלות בנושא זכויות יוצרים ליוצרי תוכן. תוכן כתוב כמו גם תוכן גרפי הוא אמצעי לביטוי יצירתי , כלי שיווקי (רשתות חברתיות, אתרי אינטרנט), כלי לביטוי אישי (בלוגים) כלי ביקורתי (ביקורות מסעדות למשל ) ועוד.

יצירת התוכן הפך למקצוע לכל דבר ועניין. יוצרי תוכן מתפרנסים בדרכים מגוונות:

  • בלוגים
  • אתרי תוכן
  • דפים ברשתות חברתיות
  • יצירת תוכן בתור ספקי שירות

משרד עורך דין מוטי כהן מתמקד בתחום זכויות היוצרים, ומלווה יוצרי תוכן מכל התחומים. מוזמנים ליצור קשר ולקבל יעוץ ראשוני – 0545445429.

הקדמה

חשוב לדעת שעולם יצירת התוכן מוסדר בצורה כזו או אחרת על ידי החוק. לא מיותר לציין שתוכן הוא יצירה מוגנת לפי חוק זכויות יוצרים. כלומר, יש לתוכן בעלים, שלו הזכויות לעשות עם התוכן ככל העולה על רוחו. למשל לפרסם אותו, למכור, לשדר או לעשות כל פעולה אחרת.

סוגי תוכן מוגן בזכויות יוצרים

ישנם סוגי תוכן רבים שמוגנים בזכויות יוצרים:

  • תוכן טקסט (מאמרים, שירה, ספרות, מדריכים…)
  • יצירות צילום סטילס
  • יצירות צילום וידאו
  • סאונד – שירים, קטעי מנגינה, יצירות אינסטרומנטליות ועוד

מלבד זכויות היוצרים, ישנם היבטים משפטיים אחרים שנוגעים לתוכן. ארצה להציג גם היום, כסקירה כללית. אז הנה כמה היבטים שעלינו לקחת בחשבון בהקשר של כתיבת תוכן.

4 עצות בנושא זכויות יוצרים והיבטים משפטיים ליוצרי תוכן

1. מי הבעלים של התוכן ? 

ברירת המחדל היא כי היוצר הוא הבעלים. אבל… כאשר היוצר מועסק כשכיר, כנראה שהיצירה שייכת למקום העבודה. אם היוצרת מועסקת במשרד ממשלתי, היצירה תהיה בבעלות המדינה. אם היוצר הוא פרילנסר, אז נבדוק מה הוסכם בחוזה בין הצדדים, כאשר כאן ברירת המחדל היא כי היוצר הוא הבעלים ולא מזמין העבודה.

לכן, כבר כאן נסיבות העניין חשובות, ויש להן השלכות משמעותיות מאד. לדוגמא – מי רשאי לתבוע בגין הפרה של הזכות? לכן, בתור יוצרי תוכן, שימו לב כבר בשלב ההסכם הראשוני מה מוגדר. הדברים פתוחים למשא ומתן וחשוב להתעקש ולשמור זכויות ביצירות משמעותיות עבורנו. לא תרצו להשקיע ביצירה, ולגלות לאחר מכן שאתם מוגבלים בכל מיני דרכים.

2. פגיעה בפרטיות –

החירות ליצור לכתוב ולבטא את אשר בנפשנו, אינה גוברת על כל זכות אחרת. כך למשל, במקרים מסוימים הזכות לפרטיות של אחר/ת תגבר על זכותנו לפרסם את סיפורנו. חוק הגנת הפרטיות קובע מקרים בהם יש פגיעה בפרטיות. למשל-

  • העתקת תוכן של מכתב שלא נועד לפרסום
  • הפרת חובת סודיות
  • פרסום שנוגע לצנעת הפרט ועוד.
  • בתי המשפט אף קבעו בעבר כי רומן ( אשר מבוסס על סיפור אמיתי) ששופך אור על יחסים בין שני בין זוג, אסור לפרסום, מאחר ופוגע בצנעת הפרט של אחת הדמויות, שטענה לפגיעה בפרטיותה. אם כך, יש לשים לב היטב האם התוכן שלנו עשוי לפגוע בזכות לפרטיות של אחר/ת. פגיעה כזו עשויה לגרום לתביעה, לפיצוי כספי ואף להוצאת צו שימנע הוצאה לאור או אופן פרסום אחר של הטקסט.

3. לשון הרע –

פרסום טקסט, לפי חוק איסור לשון הרע, עלול להוות לשון הרע בכמה מקרים. כאשר יש השפלה של אדם, ביזויו, פגיעה במשרה או במשלח יד ועוד. אמנם קיימות טענות הגנה במקרים מסוימים. למשל כאשר המפרסם טוען כי הוא דובר אמת ויש עניין ציבורי בפרסום. אולם אנחנו כיוצרי תוכן נעדיף בדרך כלל להימנע ממצב בו נאלץ להסביר את עצמנו. יתרה מכך במישור הערכי לא נרצה לפגוע באחר.

קיימות דרכים בהן ניתן להביע עצמנו ולהתבטא בכתב מבלי לגרום ללשון הרע, למשל אם ננסח דברים באופן כללי ולא פרטני, או אם נצמד לתיאור עובדתי ופחות הבעת דעה. בהקשר הזה – ביקורות צרכניות למיניהן (מסעדות, סרטים, הצגות וכו') מותרות בתנאים מסוימים, אולם חשוב לוודא ששומרים על הכללים שנקבעו בפסיקה. לדוגמא, לשמור על תום לב, להיות ענייניים, לא להתבטא בצורה פוגענית ומוגזמת ועוד.

4. הזכות לפרסום –

בפרטיות המטרה היא שאדם ישמור על האנונימיות שלו. במקרה של הזכות לפרסום, המטרה הפוכה. כאן הזכות היא לאדם מפורסם, להתפרנס מהפרסום שלו. אסור לנו כיוצרי תוכן 'לרכב' על הצלחה של אחר, כלומר על ה'סלבריטאיות' שלו על מנת להפיק רווח בעצמנו. הזכות לפרסום היא הזכות של אדם לממש את פירות הפרסום שלו ולהתפרנס מהם. פגיעה בזכות לפרסום יכולה להגרם למשל על ידי שימוש בשם של אדם ללא רשותו . כך לדוגמא, אם הייתי כותב ספר שירים וקורא לו "אהוד בנאי" כפי הנראה הייתי פוגע בזכותו לפרסום. במקרה אחר, זכתה בר רפאלי בתביעה, לאחר שהשתמשו בשמה ובקולה בלי אישורה המפורש.

זכויות יוצרים ושאלות משפטיות ליוצרי תוכן – סיכום

אלו הן כמה דוגמאות ששופכות אור על המורכבות המשפטית שקיימת בעולם יצירת התוכן . הסקירה נועדה לתת כלים ראשוניים היכן עלולה להיגרם פגיעה או הפרת זכות של אחר. יצירת תוכן, במיוחד כאשר מטרתה עסקית ומסחרית, צריכה להיעשות בתשומת לב. אם יש ספק – אין ספק, ובהחלט רצוי להתייעץ. שכן תביעות בנושאים הללו יכולות לגרום לנזקים כספיים, פגיעה במוניטין ואפילו להפסקת פרסום של ספר כמו שתואר לעיל.

משרדי מלווה ומייעץ ליוצרי תוכן בתחומים רבים ומגוונים. אם אתם זקוקים לייעוץ משפטי, חוות דעת, עריכת חוזים וכד'. מוזמנים ליצור קשר כאן או בטלפון 0545445429.

קרדיט דימוי – neonbrand מתוך אתר unsplash

שיתוף המאמר

עורך דין מוטי כהן

מעניק ייעוץ משפטי שוטף ליזמים, חברות, עסקים, אמנים ויוצרים מכל התחומים, בנושאי קניין רוחני – לרבות חוזי עבודה, חוזים מול לקוחות וספקים, ייעוץ משפטי בנושא אינטרנט (עריכת תקנון, מדיניות פרטיות ותנאי שימוש), רישום סימני מסחר, הגנה על סודות מסחריים ומידע עסקי ועוד.

עוד מאמרים בנושא כתיבת תוכן

זכויות יוצרים בשאלות מספרים או מחוברות לימוד

איך להשתמש בתמונות בלי להפר זכויות יוצרים – 8 עצות חשובות ! – עדכון 2024

דילוג לתוכן