שמירה על זכויות יוצרים במסגרת פעילות שוטפת של מוזיאונים וגלריות
מוזיאונים וגלריות, מטבע הדברים, נדרשים לסוגיות של זכויות יוצרים במסגרת פעילותם השוטפת. עריכת הסכמי הזמנת עבודות מאמנים ויוצרות, הסדרת השימושים ביצירות, שאלות שמתעוררות בהיבטי חינוך והדרכה במוזיאון, סוגיות לגבי אתר האינטרנט והרשתות החברתיות ועוד.
למרות זאת, מעטים מוסדות האמנות והתרבות אשר מעסיקים איש מקצוע – עו"ד או רפרנט מתחום אחר, שאחראי למכלול הפעילות בהיבט זכויות היוצרים. עובדה זו נובעת הן משיקולי חוסר במשאבים – רבים מהמוסדות הן עמותות שנתמכות על ידי המדינה ומתפקדות במציאות כלכלית מורכבת, והן מסיבות של חוסר במודעות לחשיבות של שמירה על זכויות היוצרים.
במאמר זה אציג מספר נקודות חשובות ביותר בהקשר של שמירה על זכויות יוצרים במוזיאונים וגלריות. ניתן ליישם אותן בקלות יחסית, ובכך לצמצם סיכונים משפטיים, כלכליים וארגוניים של המוסד.
4 עצות משפטיות להתנהלות משפטית נכונה בזכויות יוצרים במוזיאונים וגלריות
- חוזי התקשרות עם אמנים: בחוזה של גלריה/מוזיאון מול אמנים, חשוב ביותר להסדיר את כל השימושים שיעשו בעבודה שהאמן מוסר. מה הכוונה ב"שימושים"? לא רק הזכות להציג עבודה על גבי קיר, אלא גם זכות לפרסמה באתר, זכות לכלול אותה בקטלוג, להשתמש לצרכי שיווק ועוד. לדוגמא: ניתן לכלול בחוזה סעיף בסגנון: "האמן מאשר את הצגת העבודה בגלריה, פרסומה במסגרת פעילות יח"צ ושיווק של המוזיאון, הצגתה באתר האינטרנט שמלווה את התערוכה וכן מאשר שימוש למטרות חינוך והדרכה". יש לזכור, כפי שנציג בהמשך, שממילא יש למוזיאון רשות להשתמש לצרכים מסוימים שנחשבים "שימוש הוגן". יחד עם זאת דרך המלך היא לקבל אישור מראש מהאמן המציג.
- הזכות לפרסום – בחוזה עם האמן יש להסדיר גם את השימוש בשם ובפרסום של האמן. למה הכווונה? במקרים מסוימים, בעיקר כאשר מדובר באמן ידוע ובעל שם, רצוי להסדיר בחוזה את השימוש בשם, תמונה או קולו של האמן במסגרת השיווק והיח"צ. למשל אם רוצים לכלול תמונת תדמית של האמן בפרסומים שונים, עדיף בהחלט לקבל ממנו/ה אישור מפורש לכך. זכות זו נקראת "הזכות לפרסום" והיא הזכות של ידוען להפיק רווח ולמסחר את הפרסום שלו. הזכות הוכרה בפסיקה הישראלית במספר פסקי דין מרכזיים וכמו כן הוכרה במדינות מערביות רבות.
- שימוש הוגן: מוזיאונים וגלריות יכולים, בתנאים מסוימים, לעשות שימוש בעבודות אף אם לא קיבלו לכך אישור. חוק זכויות יוצרים מגדיר בסעיף 19 שימושים שיחשבו שימוש הוגן. למשל שימוש למטרות סקירה, ביקורת, לימוד עצמי, והשימוש שרלוונטי ביותר למוזיאונים וגלריות הוא "לצרכי חינוך ומחקר". באמצעות חריג זה, מוסדות אמנות יכולים למשל ליצור מערכי פעילות למבקרים ומערכי חינוך לתלמידים, שכוללים עבודות שאין להם זכויות בהן. ניתן אפילו לפרסם תמונות מוקטנות באתר האינטרנט או בקטלוג. **אבל – יש לעשות זאת בליווי משפטי. הגבולות בין שימוש הוגן לבין הפרה הם דקים. חשוב תמיד לזכור שבכל שימוש שהוא ביצירה יש לציין קרדיט כנהוג באותו תחום, אחרת מסתכנים בפרת הזכות המוסרית. לקריאה נוספת על שימוש הוגן במערכת החינוך.
- הגנה משפטית מפני תביעות לפיצוי ללא הוכחת נזק – אחד מה'יתרונות' שחוק זכויות יוצרים מקנה לאמנים הוא האפשרתו לתבוע בלי להוכיח נזק שנגרם ונזכור שפיצוי כזה שווה לא מעט כסף. החוק מאפשר לתבוע פיצוי ללא הוכחת נזק בשיעור של עד 100,000 ₪ לכל הפרה. למרות זאת, המחוקק דאג להחריג מוסדות וארגונים מסוימים, ביניהם מוזיאונים, ארכיונים וספריות. להם יש 'הגנה' מפני תביעות ללא הוכחת נזק. (שימו לב – לא הגנה משפטית מלאה מפני הפרת זכויות!). מצד אחד זו הגנה משמעותית שמגנה מפני תביעה לשלם סכום נכבד ללא הוכחת נזק כלשהו. מצד שני המוסדות עדיין חשופים לתביעות ואין לראות בכך צידוק או אישור להפרה כלשהיא. לכן, עצה משפטית היא לא להיענות באופן מיידי לכל דרישה של פיצוי. יש לבחון את העניין באופן נקודתי, מאחר ולתובע יש נטל הוכחה להראות את שיעור הנזק שנגרם לו.
לסיכום
אלו כמה עצות ורעיונות, שאינם ממצים כמובן. ההתפתחויות הטכנולוגיות (מי אמר NFT?) מעמידות את עולם האמנות בפני אתגרים חדשים ובפני התמודדויות משפטיות חדשות.
בפן האישי, זכויות היוצרים בהקשר של מוזיאונים הם "משולש" שמורכב מהאמן-הגלריה-והקהל. בלי האמן אין יצירה, בלי הגלריה אין מקום לתצוגה, ובלי קהל , האם יש ערך ליצירה?
החוקים נועדו לחזק את מעמדו של היוצר ולהקנות לו זכויות מסוימות. מן הצד השני נקבעו כללים לטובת כלל הציבור כמו "שימוש הוגן", או הפיכת היצירות לנחלת הכלל לאחר תום התקופה. לכן בעיני, חשוב תמיד לזכור את התכליות הבסיסיות ולפעול לאורן. כבדו את האמנים, כבדו את היצירות וכבדו את הקהל.
הדברים כאן נכתבו לאחר השתתפות בכנס של איגוד המוזיאונים הישראלי. מציע לעקוב אחרי הפרסומים שלהם וימי העיון והכנסים שמארגנים.
להרחבה והעמקה בנושא מוזמנים לקרוא את המדריך לשימוש הוגן של ה-AAMD.
אני לרשותכם בכל שאלה. המשרד שלי עוסק בתחומי זכויות יוצרים וקניין רוחני, מוזמנים ליצור קשר במייל-
Moticohen.adv@gmail.com או בטלפון 0545445429
אם אתם מתעניינים, הצטרפו לקהילת הפייסבוק "עניין רוחני" שעוסקת בנושאים הללו.