הקדמה: מהי תכנית שיווק שותפים?
שיווק שותפים היא צורה של שותפות עסקית ושיווקית. במסגרתה עסק, או חברה מתקשרים עם שותפים לצורך קידום של מכירות, ושיווק של מוצרים ושירותים של החברה. כמו בכל שותפות, גם כאן מומלץ לערוך הסכם שיווק שותפים שישמור על האינטרסים של שני הצדדים.
פעמים רבות, השותפים הם מעצבי דעת קהל, ידוענים או משפיעני רשת, שלהם עוקבים רבים. השותפים מקדמים את המוצרים בחשבונות ברשתות חברתיות, רשימות תפוצה, קבוצות וואטסאפ ועוד. מכיוון שיש להם עוקבים רבים, הם תורמים רבות לחשיפה של המוצרים והשירותים.
משרד עורך דין מוטי כהן מלווה ומייעץ ליזמים רבים ועורך הסכמי שיווק שותפים.
איך שיווק שותפים עובד?
אחת מהדרכים המקובלות לשיווק שותפים, היא יצירת לינקים מקודדים (affiliate links) . אלו הם מעין לינקים "צבועים", אשר מפנים לרכישת המוצרים או השירותים של העסק ומראים דרך מי הגיעה הרכישה. המשווק השותף מפרסם באתר או בעמוד שלו לינק מקודד. כל מי שהגיע דרכו וביצע עסקה, מזכה את השותף בעמלה.
שיווק שותפים הוא אפשרות מצוינת להרחבת מעגל העסקים. יחד עם זאת, לצד היתרונות, חשוב ביותר לערוך הסכם שיווק שותפים (או בשמו האחר, תקנון שיווק שותפים) אשר יגן על הנכסים הקימים של החברה שיוזמת את השיתוף. ההסכם מגדיר היטב את כללי המותר והאסור בשיווק, וימנע מצב שבו החברה עלולה להיפגע כתוצאה משיתוף הפעולה.
מהם היתרונות של תכנית שיווק שותפים?
היתרונות לעסק:
חשיפה לקהלים חדשים – באמצעות שיתוף הפעולה בית העסק יכול להגיע לקהלים רחבים חדשים, אליהם לא היה מגיע בדרכים המקובלות. וודאי כאשר למשווק השותף יש עוקבים רבים. שיווק שותפים זו דרך מצוינת לפלח אוכלוסיות חדשות.
חיסכון בעלויות שיווק – השותפים אינם עובדים שכירים, אלא מעין ספקי שירות, או שותפים. בכך העסק חוסך בעלויות העסקת אנשי שיווק. שנית, ההוצאה של העסק היא בעמלות. כך שכל עוד לא בוצעו מכירות, העלויות הנלוות הן מינוריות.
היתרונות של השותף :
השותף משווק מוצר שאינו ברשותו. אין לו צורך להחזיק מלאי או מפעל ייצור ולכן הסיכון שלו נמוך. הוא נהנה מעמלות שמתקבלות בעבור מכירות או קבלת לידים.
דגשים משפטיים להסכם שיווק שותפים
כאמור, לפני שמתחילים קמפיין שיווק שותפים, כדאי ורצוי להסדיר את התנאים שלו בהסכם מסודר, שערך עורך דין להסכם אפיליאציה .
אלו הם הסעיפים הבולטים שיש לכלול בהסכם:
- התמורה לשותף – יש להגדיר במדויק ובמפורש, באיזה אופן יקבל השותף את התמורה. לרוב היא תהיה בעמלה. הצדדים יסכמו ביניהם האם השותף מקבל תשלום עבור כל 'ליד', או רק עבור מכירה שהושלמה? מה שיעור העמלה? האם מנכים הוצאות? מה קורה במקרה שבו עסקה בוטלה?
- דרכי השיווק – מהם דרכי השיווק המותרות לשותף? האם מותר לו לשווק באופן אורגני בלבד? האם השיווק מוגבל לפלטפורמות מסוימות (למשל רשתות חברתיות), האם מותר לשותף לשווק בקידום ממומן? היה מקרה בו שותף קידם מוצרים בקידום ממומן. הוא פעל כך בתום לב. כעבור זמן מה, החברה גילתה שהוא משתמש במילות חיפוש דומות לאלו שהחברה משתמשת בהם. לטענת החברה השותף גרם בכך לפגיעה בקידום האורגני שלה, והפר את ההסכם אתה. החברה איימה בתביעה, והפסיקה לשלם למשווק השותף עבור עבודתו. כדי להימנע ממקרים כאלו חשוב להסדיר את הדברים מראש!
- שמירה על סודיות ואי-תחרות – השותף עשוי להיחשף למידע עסקי רגיש של החברה – נתונים כלכליים, תכניות עסקיות, קהל לקוחות וכיוב'. לכן יש לכלול בהסכם סעיף סודיות, וכן סעיף אשר מגביל תחרות.
- הוראות שחרור מאחריות מצד החברה – החברה צריכה להגן על עצמה מפני נזקים אפשריים שהשותף יכול לגרום לה.
- הגנה על קניין רוחני של העסק – עסקים וחברות מחזיקים בנכסים רוחניים – שמות המוצרים והשירותים, מיתוג גרפי, סימני מסחר ועוד. הסכם שיווק השותפים צריך להגן על הקניין הרוחני של החברה, תוך שהוא מאפשר במידת הצורך לשותף לעשות שימוש מוגדר מראש.
זכרו, שהמידע כאן לסקירה והעשרה בלבד. בסופו של דבר, לכל חברה ולכל הסכם יש את הדגשים שלו.
כדי להתאים חוזה שיווק שותפים לצרכים שלכם, עליכם להתייעץ עם עורך דין לדיני אינטרנט,
פנו אלי לייעוץ ראשוני, ואשמח לסייע לכם. תוכלו ליצור גם קשר טלפוני ב- 0545445429.
בהקשר דומה, זכרו שהאתר שלכם כולל גם מדיניות פרטיות, תקנון והצהרת נגישות.
משרדי מתמחה בקניין רוחני ובדיני אינטרנט.
Photo by Carlos Muza on Unsplash